Over De 'Boerenkrijg' 225 jaar geleden in Kapelle-op-den-Bos

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
07 nov
Kapelle-op-den-Bos - GC De oude pastorie

De 'Boerenkrijg' 225 jaar geleden in Kapelle-op-den-Bos

De 'Boerenkrijg' 225 jaar geleden in Kapelle-op-den-Bos

dinsdag 7 november 2023 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Davidsfonds Kapelle-op-den-Bos nodigt iedereen uit op 7 november 2023 om 20 uur (inkom vanaf 19u30) in het G.C. De Oude Pastorie voor:

De 'Boerenkrijg' 225 jaar geleden in Kapelle-op-den-Bos

In de herfst van 1798 brak in onze regio de Boerenkrijg uit. Ook inwoners van Kapelle sloten zich bij de Brigands aan. Enkelen verloren het leven bij gevechten met de Franse bezetter. Hun namen blijven tot op vandaag bekend, dankzij de gedenksteen in de Sint-Niklaaskerk, die geboren Kapellenaar kanunnik dr. Jaak Muyldermans honderd jaar later liet aanbrengen.

De lezing die François Van der Jeught (°1951) brengt, zal focussen op de gebeurtenissen aan het Brughuis waar vandaag de benaming Brigandsstraat aan herinnert, op de inwoners die bij de Boerenkrijg betrokken waren en op zij die het leven lieten. Wie waren zij en wat waren hun familiebanden? Wat waren de gevolgen van hun actie? Wie stond op de lijst van de aan te houden personen als represaille voor de weerstand en wie waren de gedeporteerden naar Frankrijk?

Spreker steunt voor zijn uiteenzetting op de uitvoerige bijdrage over de Boerenkrijg in Kapelle die hij samen met Marvin Olbrechts in 2012 publiceerde in het Erfgoedblad van Kapelle-op-den-op-Bos en die paste in de Erfgoeddag die dat jaar in het teken stond van "Helden".

Dat de Boerenkrijg een focuspunt is geworden voor het venster over de Franse Tijd in de recent verschenen Canon van Vlaanderen, bewijst dat de gebeurtenissen dit jaar 225 jaar geleden het waard zijn om te blijven behoren tot ons gedeeld verleden en in de geschiedenis van de Kanaalgemeente in het bijzonder.

François Van der Jeught was vóór de hervorming van het politielandschap in 2001 politiecommissaris van Kapelle-op-den-Bos. Samen met onder andere Marvin Olbrechts was hij medestichter van de Kapelse Erfgoedcel.

Prijzen

Ticket Prijs
Leden Davidsfonds en erfgoedcel Kapelle-op-den-Bos € 8,00
Standaard € 10,00

Inschrijven tot 31 oktober 2023 via: https://forms.office.com/r/YzxEvpgwhy

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingActiviteitNachten van de GeschiedenisLokaalBoerenkrijg