"U zijt wellekome"/ Kapelle zingt kerst editie 2023

"U zijt wellekome"/ Kapelle zingt kerst editie 2023

op 14 januari 2024 om 12:13

Een zeer geslaagde editie van "U zijt wellekome"

Davidsfonds Kapelle-op-den-Bos kijkt terug op een sfeervol, warm en inhoudelijk sterk evenement

‘U zijt wellekome’ is een evenement dat jaarlijks op tweede kerstdag overal in Vlaanderen door het Davidsfonds wordt georganiseerd. Het traditioneel ‘kerst vieren’ met eeuwenoude kerstliederen staat centraal. Toen wij op dinsdag 26 december om 15 uur de overvolle (aangevuld met 75 extra stoelen) Sint-Niklaaskerk aanschouwden, konden wij dit als bestuur van het Davidsfonds Kapelle-op-den-Bos nauwelijks geloven. De oude, schijnbaar vervlogen DF-doelstellingen, “voor godsdienst, taal en volk” omzetten naar een eigentijds, blijkbaar toch voor een groot publiek aanslaand evenement, vervulde ons met grote dankbaarheid.

Het geheim van dit recept is SAMENWERKING. Zeven jaar geleden nam het Davidsfonds contact op met de parochiezone en vormden we een ‘gelegenheidskoor’ met mensen vanuit de drie parochies. David Stienaers, de vaste organist van de parochiezone, was bereid ons te begeleiden en Josy Mertens dirigeerde. Vorig jaar, voor de vijfde editie, zochten we steun in het naburige Westrode bij het koor ‘Schola Cantorum’ onder leiding van Daniël Spinnael. Hun dirigent bereidde het koor intens voor, de mogelijkheden en de kwaliteit van de gezangen groeiden. Het inplannen van een ‘gastoptreden’ tijdens het optreden biedt aan kwaliteitsvolle externe cultuurbeoefenaars de mogelijkheid hun talenten te tonen en zich met wat wij doen te verbinden. Vorig jaar was Smik (jeugdafdeling van de fanfare De Vrije Vlaamse Zonen) te gast. Dit jaar mochten we Esther Van Hellemont en haar gloednieuw kinderkoor ‘de Nieuwe Nootjes’ uit Nieuwenrode ontvangen. Het optreden was een groot succes. De kwaliteit was groot en het enthousiasme aanstekelijk. Het slotnummer ‘In Dulce Jubilo’ samen met het volwassenenkoor was de apotheose die nog lang nazinderde.

Trouw aan het oorspronkelijk doel:

‘Het authentieke christelijke Kerstmis, de herdenking van de geboorte van Jezus’. Elk jaar wordt een keuze gemaakt uit de zorgvuldig door het Davidsfonds geselecteerde aanbod aan historisch belangrijke en gekende kerstliederen. Ze worden toegelicht en verbonden met historisch correcte informatie. Ook dat vindt het Davidsfonds belangrijk.

Onze solidariteit: Het goede doel: 

Wij willen als Davidsfonds en in samenwerking met de parochie en onze parochiepriester solidair zijn met mensen en organisaties die werken voor een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar het ‘Mamadepot van Ferm in onze gemeente’. Dit initiatief is pas opgestart en biedt mogelijkheden om kleren, speelgoed en uitrusting voor kindjes tot 12 jaar aan een kleine prijs aan te kopen en/of hergebruik te stimuleren. Binnenkort maken we bekend wat de opbrengst is en overhandigen we dit aan Mamadepot.

Conclusie: samenwerking werkt en smeedt banden:

Kleine verenigingen kunnen best nog wel blijven bestaan en trouw blijven aan hun beginselen als ze bereid zijn over het muurtje te kijken en samen te werken. Het schept mogelijkheden tot verbondenheid, intense gesprekken onder gelijkgestemde zielen en een samenhorigheidsgevoel dat mensen in staat stelt boven hun grenzen te treden.

Met grote dankbaarheid aan allen die dit mogelijk maakten kijkt het Davidsfondsbestuur van Kapelle-op-den-Bos terug naar deze geslaagde realisatie. We kijken nu al uit naar de editie 2024!

Davidsfonds Kapelle-op-den-Bos

Johan, Kris, Ria, Louis

20231226_150939 20231226_151253 20231226_151308 20231226_153929 20231226_161234 20231226_161320

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit